Sise Türleri

17. yüzyılın sonlarına doğru cam şişelerin şarap saklama ve nakli için kullanılmasıyla birlikte bu
şişeler şarabın adeta kimlik kartı haline gelmiştir. İlk başlarda cam üfleme tekniği ile üretilen şişeler çok pahalı olması nedeniyle halk kitleleri tarafından pek tercih edilmemiştir. Varlıklı kişiler için sınırlı sayıda üretilen şişeler daha çok karafa ve sürahiye benzemekteydi.

Üfleme tekniği nedeniyle her biri ayrı ayrı üretilen şişelerin boyutları ve standartları çok farklı olabiliyordu. Bu nedenle şarabın şişe ile satışı uzun süre yasaklanmıştı.
0.75 Litrelik şişelerin standart haline gelerek kullanılmaya başlanması Avrupa Ekonomik Topluluğu'nda bu konuda yayınlanan müktesebat ile mümkün olabilmiştir.

Bölgeler arasında karakteristik özellikler birbirinden ayrılarak şişelere de yansımıştır.
Günümüzde, üzerindeki etiketi okumadan, sadece şişenin şekline bakarak bile şarapla ilgili pek çok özellik (Üretim yöresi, üzüm türü vb. şişelerin karakteristik özellikleri) tahmin edilebilir.
Pek çoğu Fransa kökenli olan ve üretim bölgeleri ve üzüm türleri için uzun yıllardır kullanılan ve klasikleşmiş şarap şişeleri adeta norm halini almıştır.


Bordo Türü Şişeler: Yan yüzeyleri düz olan şişe yüksek omuzludur. Bölgenin sek kırmızı şarapları için koyu yeşil renklidir. Beyaz şaraplar daha açık yeşil renkli ve tatlı şaraplar da berrak renksiz şişelerdedir. Yeni dünya üreticileri Bordo tipi üzüm türleri (Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Frank vb) için kupajlarında veya monosepaj şaraplarında bu şişe türünü tercih etmektedir.

Burgonya Türü Şişeler: Omuz kısmı hafif bir eğimle inen bu şişe türü hem kırmızı hem de beyaz şaraplar için aynı- yeşil- renktedir. Sağlam görünüşlü ve ağır olan bu şişelerin çevresi diğerlerine göre biraz faha şişmancadır. Özellikle Pinot Noir ve Chardonnay şaraplarında kullanılmaktadır. Boyun kısmında ikinci bir etiket bulunabilir.

Champagne Türü Şişeler: Şişenin şekli stilden daha ziyade zorunluluktan dolayı bu şekildedir. Kalın camlar ve yumuşak eğimli olan omuz kısmı içindeki yüksek basıncı tutmak üzere yapılmıştır. Standart araba lastiğinin içindekinden 3 kat daha fazla olan bu basınç, kullanılan mantarı kolaylıkla dışarı itebileceğinden şişenin ağızı tel kafes ile boyun kısmına sabitlenmiştir. Tüm Köpüklü türdeki şaraplar için kullanılmaktadır.

Rhone Türü Şişeler: Burgonya şişelerine benzer. Önemli farkı daha sert bir açıda azalan omuz kısmı ve daha kısa olan folyo kısmıdır. Özellikle Chateauneuf-du-Pape /Shiraz türü şaraplarda kullanılmaktadır.

Mosel-Alsace Türü Şişeler: İnce türdeki bu şişe diğer şişelerden daha uzun ve dardır. Yeşil şişesiyle Almanya'nın Mosel veya Fransa'nın Alsace bölgesine özgü olan bu şişeler sek, dömisek ve hatta tatlı şaraplar için de kullanılmaktadır. "Schlegen" olarak da adlandırılan bu şişeler Riesling ve Gewurztraminer türü şaraplar için yaygın olarak kullanılmaktadır.

Ren Türü Şişeler: Mosel-Alsace tipi şişelere benzer. En belirgin farkı kahverengi olan şişesidir. Sek, dömisek ve tatlı şaraplar için de kullanılmaktadır.

Modern Şişeler: Çoğunlukla klasikleşmiş bölgelerin dışında özellikle "yeni dünya ülkelerinde" üretilen şaraplarda kullanılmaktadır. Pazarlama stratejilerine göre dikkat çekici şekilde tasarlanan modern şişeler küp, karaf, piramit hatta yamuk şekilli bile olabilmektedir. Etiketlerde kullanılan teknikler de tamamen alışılagelmiş-klasikleşmiş türlerden farklıdır.

 

Son yorumlar