Bar Terimleri

A
After dinner kokteyl: Yemekten sonra servis yapılan içki.
Aperetif: İştah açmaya yarayan bir içki.


B
Bar glass: Karıştırma bardağı.
Bartender: Barmen
Bar List: Bar menüsü.
Bar spoon: Bar kaşığı
Bartender: Barda içkileri hazırlayan ve servise sunan kişi barmen.
Before-dinner cocktail: Yemekten önce servis edilen içki.
Blend: İçki üretiminde karıştırma veya birleştirme .Malttan yapılan viski ile tahıldan yapılan viskinin harmanlanması gibi.
Blender: Elektirikli mikser.
Boston shaker : Bir cam ve paslanmaz çelik kaptan oluşan Amerikan shaker.
Bowl : Metal veya cam kap.
Bitter: Acı
Build(bild): İçeceklerin servis edileceği uygun bardaklara birkaç parça buz ilavesiyle doldurularak servis edilme şekli. bu durumlarda servis halinde bardağa karıştırıcıda konulabilir.
Brand: Belli bir firmanın ürünü; marka.
Brut-dry (sek )- şampanya için kullanılır.


C
Candy Syrup / Sweet &Sour  : Şeker şurubu
Crusta: Ağzı şekerle çevrelenmiş ( gerdanlanmış ) bardak.
Curaçao: Portakal likörü için kullanılan bir terim.


D
Dash: Bir damla,en küçük bar ölçüsü ( genellikle acılar,şuruplar ve likörler için kullanılır ).
Decant: Tortuları olan eski bir şarabı başka bir şişeye boşaltmak; genelde kırmızı veye kuvvetlendirilmiş sert şaraplarda ( tek mevsimlik port ) yapılır.
Digestif: Yemekten sonra verilen içki.
Dömi-Sec: Orta sek bir beyaz şarap.


E
Egg White: Yumurta akı


F
Flavoring agent -şurup ve acılar gibi kokteyl malzemesi.
Float -bir kokteyllin üzerine dikkatlice dökülen çok az miktarda sert içki ( bir şampanya julep içine biraz brendi dökmek gibi ).
Frosted glass - dondurulmuş bardak ( kokteyl bardağı gibi ).

Fill Up  : Üzerini tamamen doldurmak


G
Grind -ezmek veya rendelemek.
Ginger: zencefil
Ginger Ale: zencefil gazozu

M
Malt: bira ve viski yapımında kullanılan arpanın çimlendirme işleminden sonraki adı.
Magnum -iki kat büyüklüğünde şişe.
Millesime -tek mevsim ( Fransız ) şampanyası.
Modifier -bir kokteyl malzemesi (sert içki, meyve suyu, şurup gibi ).
Muddler - kesme şekeri bitkiler ve misket limonuyla ( lime ) karıştımakta kullanılan havan ( mojito ve caiprinha gibi ).


N
Neat -karıştırılmamış.


O
On the rocks  : Buz üzerine dökülmüş içecek


P
Prechilled glasses -soğutulmuş bardak ( örnegin Martini için ).
Proof -alkol oranıyla ilgili Amerikan veri ( 1000 proof hacim olarak %50 alkole eşittir ).


R
RYE: çavdar (rye viski-çavdar viskisi)


S
Shake: Herhangi bir kokteyl reçetesindeki içkileri 3-4 parça buz ilavesi ile birlikte, içki karıştırma,sallama kabı olan ''shaker''a koyarak 8-10 saniyelik bir süre ile hızla çalkalama işlemidir. bardağa süzülerek servis edilir.
Stır (stör-stöör): belirli bir kokteyl reçetesini birkaç parça buz ilavesiyle bardağında soğutuluncaya kadar kaşıkla karıştırma işlevidir.
Spiral(spayrıl): bir meyve kabuğunun tamamının koparılmadan helezon şeklinde soyulma işlemi.
Sour: Ekşi, mayhoş.
Stout: siyah bira.
Peel(piil): limon, portakal gibi meyvelerin en dış kabuklarının 2-3 santim uzunluğunda soyularak kullanılması.
Sparling Wine: tabi ve suni köpüklü şaraplar için kullanılan bir terim
Salt rim -ağzı tuzla çevrilmiş ( gerdanlanmış ) bardak.
Sendiment -eski şaraplar için tortular (tek mevsimlik port gibi ).
Short drink -küçük bardak içinde sunulan içki ( 2-3 oz ).
Squeezer -meyve sıkacağı.
Straight up -katışıksız,buzsuz
Sugar rim -ağzı şekerle çevrelenmiş ( gerdanlanmış ) bardak.
Sundries -fındık,patlamış mısır gibi barda sunulan yemişler.
Straight up :  Stirır ile buz koymadan karıştırmak
Soft Drink: Alkolsüz içecekler.


T
Tall drink -uzun bardakta servis yapılan içki ( 5 oz ve daha fazla )

Tespoon (Çay kaşığı)  : Yaklaşık 4,9ml
Tumbler -kulpsuz viski bardağı
Twist -bir içkinin üzerine kıvrılarak konan kabuk parçası ( limon,portakal ).

U

Up   : Üzerine koyulan içecek


V
Vintage: Bir ürünün yapıldığı tarihi gösteren tamlama ( şarap,port gibi ).
Virgin  : Alkolsüz

Y
Yolk: Yumurta sarısı.


Z
Zest: Limon yada portakalın renkli kısımlarından bir parça.

 

Son yorumlar