A
Aperetif: İştah açmaya yarayan bir içki.
B
Bar glass: Karıştırma bardağı.
Bartender: Barmen
Bar List: Bar menüsü.
Bar spoon: Bar kaşığı
Bartender: Barda içkileri hazırlayan ve servise sunan kişi
barmen.
Before-dinner cocktail: Yemekten önce servis edilen içki.
Blend: İçki üretiminde karıştırma veya birleştirme .Malttan
yapılan viski ile tahıldan yapılan viskinin harmanlanması gibi.
Blender: Elektirikli mikser.
Boston shaker : Bir cam ve paslanmaz çelik kaptan oluşan
Amerikan shaker.
Bowl : Metal veya cam kap.
Bitter: Acı
Build(bild): İçeceklerin servis edileceği uygun bardaklara
birkaç parça buz ilavesiyle doldurularak servis edilme şekli. bu durumlarda
servis halinde bardağa karıştırıcıda konulabilir.
Brand: Belli bir firmanın ürünü; marka.
Brut-dry (sek )- şampanya için kullanılır.
C
Candy Syrup / Sweet &Sour : Şeker şurubu
Candy Syrup / Sweet &Sour : Şeker şurubu
Crusta: Ağzı şekerle çevrelenmiş ( gerdanlanmış ) bardak.
Curaçao: Portakal likörü için kullanılan bir terim.
D
Dash: Bir damla,en küçük bar ölçüsü ( genellikle acılar,şuruplar
ve likörler için kullanılır ).
Decant: Tortuları olan eski bir şarabı başka bir şişeye
boşaltmak; genelde kırmızı veye kuvvetlendirilmiş sert şaraplarda ( tek
mevsimlik port ) yapılır.
Digestif: Yemekten sonra verilen içki.
Dömi-Sec: Orta sek bir beyaz şarap.
E
Egg White: Yumurta akı
F
Flavoring agent -şurup ve acılar gibi kokteyl malzemesi.
Float -bir kokteyllin üzerine dikkatlice dökülen çok az
miktarda sert içki ( bir şampanya julep içine biraz brendi dökmek gibi ).
Frosted glass - dondurulmuş bardak ( kokteyl bardağı gibi ).
Fill Up : Üzerini tamamen doldurmak
Fill Up : Üzerini tamamen doldurmak
G
Grind -ezmek veya rendelemek.
Ginger: zencefil
Ginger Ale: zencefil gazozu
M
Malt: bira ve viski yapımında kullanılan arpanın çimlendirme
işleminden sonraki adı.
Magnum -iki kat büyüklüğünde şişe.
Millesime -tek mevsim ( Fransız ) şampanyası.
Modifier -bir kokteyl malzemesi (sert içki, meyve suyu,
şurup gibi ).
Muddler - kesme şekeri bitkiler ve misket limonuyla ( lime )
karıştımakta kullanılan havan ( mojito ve caiprinha gibi ).
N
Neat -karıştırılmamış.
O
On the rocks : Buz üzerine dökülmüş içecek
P
Prechilled glasses -soğutulmuş bardak ( örnegin Martini için
).
Proof -alkol oranıyla ilgili Amerikan veri ( 1000 proof
hacim olarak %50 alkole eşittir ).
R
RYE: çavdar (rye viski-çavdar viskisi)
S
Shake: Herhangi bir kokteyl reçetesindeki içkileri 3-4 parça
buz ilavesi ile birlikte, içki karıştırma,sallama kabı olan ''shaker''a koyarak
8-10 saniyelik bir süre ile hızla çalkalama işlemidir. bardağa süzülerek servis
edilir.
Stır (stör-stöör): belirli bir kokteyl reçetesini birkaç
parça buz ilavesiyle bardağında soğutuluncaya kadar kaşıkla karıştırma
işlevidir.
Spiral(spayrıl): bir meyve kabuğunun tamamının koparılmadan
helezon şeklinde soyulma işlemi.
Sour: Ekşi, mayhoş.
Stout: siyah bira.
Peel(piil): limon, portakal gibi meyvelerin en dış
kabuklarının 2-3 santim uzunluğunda soyularak kullanılması.
Sparling Wine: tabi ve suni köpüklü şaraplar için kullanılan
bir terim
Salt rim -ağzı tuzla çevrilmiş ( gerdanlanmış ) bardak.
Sendiment -eski şaraplar için tortular (tek mevsimlik port
gibi ).
Short drink -küçük bardak içinde sunulan içki ( 2-3 oz ).
Squeezer -meyve sıkacağı.
Straight up -katışıksız,buzsuz
Sugar rim -ağzı şekerle çevrelenmiş ( gerdanlanmış ) bardak.
Sundries -fındık,patlamış mısır gibi barda sunulan yemişler.
Straight up : Stirır ile buz koymadan karıştırmak
Straight up : Stirır ile buz koymadan karıştırmak
Soft Drink: Alkolsüz içecekler.
T
Tall drink -uzun bardakta servis yapılan içki ( 5 oz ve daha
fazla )
Tespoon (Çay kaşığı) : Yaklaşık 4,9ml
Tespoon (Çay kaşığı) : Yaklaşık 4,9ml
Tumbler -kulpsuz viski bardağı
Twist -bir içkinin üzerine kıvrılarak konan kabuk parçası (
limon,portakal ).
Up : Üzerine koyulan içecek
V
Vintage: Bir ürünün yapıldığı tarihi gösteren tamlama (
şarap,port gibi ).
Virgin : Alkolsüz
Y
Yolk: Yumurta sarısı.
Z
Zest: Limon yada portakalın renkli kısımlarından bir parça.