Koktely Hazırlamada Bilinmesi Gerekenler
"Kokteyl" günümüzde birden fazla malzeme içeren içkilerin karıştırılması sonucu oluşan içecektir.
Bu sebeple kokteyl yapmak için malzemelerin nasıl birleştirileceğini bilmek gerekir. Tıpkı yemek pişirirken olduğu gibi kokteyl hazırlarken de belli bir sırayı takip etmek daha başarılı sonuçları ortaya çıkartır.Malzemelerin belirtilen miktarda ve belirli bir sırayla karıştırmak kokteylin lezzeti açısından oldukça önemlidir. Bu sıraya uyulmadığında kokteyl beklenen lezzeti vermez.Bir kokteyl hazırlanırken:
1. Kadeh seçimi ve hazırlanmak istenen kokteyle göre kadehin soğutulması veya ısıtılması.
2. Garnitur hazırlığı (varsa).
3. Likit malzemeleri ekleme.
4. Buz doldurulması (buz kokteylin içinde eriyebileceği için mümkün olduğu kadar geç eklemekte fayda vardır).
5. Malzemeleri birleştirme.
6. Garnitürü ekleme.
7. Ve servis…
Kokteyl Hazırlama Teknikleri:
Bir kokteyli hazırlarken pek çok farklı teknik kullanılabilir. Temel olarak 4 yöntem vardır. Bu teknikler, içkinin ve diğer malzemelerin bardağa hangi sırayla konacakları, nasıl karıştırılacakları gibi ayrıntıları içerir.
Çalkalamak (shake)
Bu yöntem sadece karıştırmak için değil, soğutmak ve çözülmesini sağlamak için uygulanır. Meyve
suyu, süt vb. opak malzemelerin kullanıldığı kokteylleri hazırlamak için bu yöntem kullanılır. Buzu ve malzemeleri shakera koyduktan sonra diğer parçasını kapatarak, köpük oluşana kadar yaklaşık 20 saniye çalkalayın. Tüm bu aşamalardan sonra kokteyli süzgeç kullanarak servis bardağına alın.
Çalkalama işlemini omzunuzun üst kısmında, kulağınıza yakın olarak yaptığınızda buzların çözülme seslerini daha kolay duyabilirsiniz.
Çalkalarken shakerın elinizden fırlama riski olduğu için her zaman iki elinizi kullanmanızı tavsiye ederiz.
Karıştırmak (stir)
Bulanık olmasını istemediğimiz kokteyllerin hazırlanması için kullanılan bir yöntemdir. Karışımı hazırlayacağınız kaba buz doldurduktan sonra malzemeleri ekleyin. Bar kaşığı ile 8-10 kez karıştırın. Kokteyli süzgeç kullanarak servis bardağına alın.
Harmanlamak (blend)
Katı malzemeleri akışkan hale getirmek için kullanılan bir yöntemdir. Frozen ve dondurmalı kokteyller bu yöntemle hazırlanır. Malzemeler ve buz blender kabına konduktan sonra “yavaş” modda çalıştırılır ve malzemeler parçalandığında “hızlı” moda geçilir. Karışım iyice akışkan hale geldiğinde tekrar yavaşlatıp blender kapatılır. Kokteyl uygun bir bardağa alınarak servis edilir.
Bardakta hazırlamak (build)
Uygulaması en kolay olan tekniktir. Tüm malzemeler doğrudan bardağa konur. Gerektiği kadar buz eklenerek servis edilir.
Kademelendirme:Birden fazla malzemenin birbirlerine karışmadan, ayrı “kademeler” halinde bulunduğu kokteylleri hazırlamak için kullanılan bir yöntemdir. İlk malzemeyi bardağa koyun. Bar kaşığının çukur kısmı ilk malzemeye dönük olmak üzere ikinci malzemeyi de ekleyin. Böylece ikinci malzeme ilkinin içine değil üstüne akmış olacak. Yoğunluğu daha fazla olandan daha seyrek olana doğru ilerlemeyi de unutmayın.
Kokteyller temel olarak iki unsurdan oluşur:
• Ana malzeme
• Yardımcı malzemeler (Aroma verici, inceltici ürünler)
Kişisel tercihlere ya da yapılacak kokteylin özelliğine göre bir üçüncü unsur olarak özel renklendiriciler ve/veya tatlandırıcılar da eklenebilir.
Ana Malzeme
Ana malzeme kokteylin karakterini ve türünü belirleyen (cin kokteylleri, whisky kokteylleri vb.) ve kokteylin en az %50’sini oluşturan içkidir. Genel olarak tek bir içki olduğu gibi kimi zaman birden fazla içkinin karışımıyla da elde edilebilir. Örneğin çavdar viskisi ve bourbon veya cin ve beyaz rom birlikte kullanılabilir.
Yardımcı Malzemeler
Bu malzemeler ana malzemenin keskin tadını yumuşatır ve belli aromalar katarak kokteyli zenginleştirir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, bu malzemelerin kokteylin ana malzemesi olan içkinin tadını bastırmamasıdır.
Temel olarak üç gruba ayırabiliriz
Aromatikler: Vermut, Dubbonet
• Meyve suları: Portakal, lime vb. ( şekerli ya da şekersiz)
• Muhtelif: Yumurta, krema, şeker gibi inceltici ya da kıvam veren malzemelerdir. Örneğin krema ve yumurta hem kokteylin tadına katkı yapar hem de göze hitap edecek şekilde köpürtme etkisine sahiptir.
Tatlandırıcı & Renklendirici Malzemeler: Meyve şurupları, likörler, gıda boyaları vb. bu amaçla kullanılabilir.
Ön hazırlık
Kokteylimizi hazırlamaya başlamadan önce dikkat etmemiz gereken ilk nokta, kokteyli hazırlamak üzere kullanacağımız içkinin belirli bir marka ya da türünü tercih edip etmeyeceğimizdir. Örneğin, misafirlerimizin özel bir votka tercihi varsa bunu kullanmak kokteylin kalitesini ve içenlerin tatminini yükseltecektir. Yardımcı malzemelerimizin de eksiksiz olduğundan emin olmak önemlidir.
Bir diğer önemli seçim ise bardak seçimimiz olacaktır. Öncelikle kokteyle uygun bardağı seçmek çok önemlidir. Ama en az bunun kadar önemli olan, kullanacağımız bardağın çok iyi temizlenmiş ve durulanmış olduğundan emin olmaktır. Unutmayın ki, bardakta kalmış yağ veya deterjan lekesi gibi artıklar tüm çabanızı boşa çıkarabilir. Yine hazırlayacağımız kokteylin özelliğine göre bardağı önceden soğutmak veya ısıtmak gerekebilir.
Son olarak buz kullanacaksak buzun hazırlanması ve uygun miktarda kullanılması, buz kullanılmayacaksa içkilerin uygun ısıya getirilmesi gereklidir.
Garnitürler
Kokteyllerde çok çeşitli garnitürler kullanılabilir. Meyveler, sebzeler, çeşitli otlar ve baharatlar
bunlardan sadece bazılarıdır. Garnitür kullanımına dair birkaç önemli ipucu vermek gerekirse;
• Öncelikle unutmayalım ki garnitür kokteylin bir parçasıdır. Seçiminde ve hazırlanmasında özenli davranmak gerekir. Bunun yanında garnitürü içimi zorlaştırmayacak şekilde hazırlamayı ihmal etmeyin.
• Meyveleri her zaman soğuk suyla yıkayın.
• Her zaman temiz bir kesme tahtası ve temiz bir bıçak kullanın.
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)